Anime Online - Forum dyskusyjne: Darker than Black
Wrzesie艅 06 2010 19:32:47
Regulamin
Zobacz temat
Anime Online :: Nasze prace :: Recenzje Anime
 Drukuj temat
Darker than Black
Hansik
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 01:51
Awatar

Post贸w: 296
Data rejestracji: 04.12.09

Darker than Black

img706.imageshack.us/img706/9624/darkerthanblack.jpg

Rodzaj produkcji: seria TV
Rok wydania: 2007
Czas trwania: 25脳24 min
Tytu艂y alternatywne:

* Darker than BLACK
* Kuro no Keiyakusha
Gatunki: Dramat, Krymina艂y/zagadki/tajemnice, Science-fiction
Studio: BONES
Autor: Tensai Okamura
Projekt: Takahiro Komori, Yuji Iwahara
Re偶yser: Tensai Okamura
Scenariusz: Shoutarou Suga, Tensai Okamura
Muzyka: Youko Kanno

Darker than Black, czym jest ? czy rzeczywi艣cie jest ciemniejszy od czerni ? czy te偶 jest zwyk艂膮 tandet膮 jakich pe艂no. Hmmmm... Mo偶e zaczniemy od pocz膮tku. Tak wi臋c z czym mamy do czynienia ? ot贸偶 jest to mieszanka dramatu i science-fiction, ma艂o tego ca艂o艣膰 jest bardzo tajemnicza. Tajemnicza do tego stopnia, i偶 nawet dowiaduj膮c si臋 na samym pocz膮tku wszystkiego, nie wiem nic. Dos艂ownie informacje jakie zostaj膮 nam przekazane nic nam nie m贸wi膮. Mo偶na powiedzie膰, 偶e ju偶 samo to sprawia, 偶e Darker than black, jest nietypowym anime. I tak w istocie jest ale to nie wszystko co sprawia, 偶e Darker than Black, tak bardzo wyr贸偶nia si臋 z t艂umu. To spos贸b w jaki zostaj膮 nam przekazywane kolejne informacje. To nie jest typowe anime, w kt贸rym g艂贸wny w膮tek jest oczywisty, tutaj nie ma czego艣 takiego. Autor, idzie krok dalej, przybli偶a nam 艣wiata za pomoc膮 dwu odcinkowych historii. Z jednej strony to troch臋 nietypowe ale przecie偶 nie a偶 tak bardzo oryginalne. Wi臋c dlaczego ogl膮daj膮c Darker than Black, tak 艂atwo dajemy ponie艣膰 si臋 temu mrocznemu klimatowi ? kolejne pytanie co ? i b臋dzie ich jeszcze sporo. Bo to anime c贸偶 jest troch臋 dziwne, to nie podlega, 偶adnej w膮tpliwo艣ci. Tak naprawd臋 o tym o co tutaj chodzi dowiadujemy si臋 dopiero pod koniec. Ale to nie tak, 偶e jest nudne. Dzi臋ki takiemu zabiegowi uda艂o si臋 osi膮gn膮膰 co艣 nietypowego, ot贸偶 t膮 produkcj臋 mo偶na ogl膮da膰 na zasadzie dwa odcinki i w sumie mo偶na darowa膰 sobie reszt臋. C贸偶 wygodne ale to nie tak, to nie tak, 偶e mo偶na przerwa膰 w po艂owie i mie膰 gdzie艣 co si臋 dalej wydarzy. Jest co艣 co sprawia, 偶e chce si臋 to ogl膮da膰 dalej pomimo tego, 偶e tak naprawd臋 nie wiemy o co tutaj chodzi, to jednak gdzie艣 w g艂臋bi odczuwamy potrzeb臋 ogl膮dania tego dalej. Ot zwyk艂a ludzka ciekawo艣膰. Ale czy aby na pewno czy to, te historie tak bardzo nas ciekawi膮 czy mo偶e co艣 zupe艂nie innego ? Ot贸偶 jest co艣 co na pierwszy rzut oka wydaje nam si臋 prawie niezauwa偶alne. Chodzi o budow臋 postaci, wspominam o tym bo autor, osi膮gn膮艂 co艣 niebywa艂ego, to nie tak, 偶e bohaterowie pojawiaj膮cy si臋 na ekranie s膮 kawaii. Nie to co je wyr贸偶nia to ta tajemniczo艣膰... Nawet g艂贸wny bohater jest jedn膮 wielk膮 zagadk膮 i do ko艅ca nie mo偶emy by膰 pewni co zrobi. Hei, bo o nim mowa to posta膰 bardzo skomplikowana, 艣miem twierdzi膰, 偶e jest to jedna z ciekawszych postaci jakie kiedykolwiek powsta艂y. Ot贸偶 o co chodzi, ano chodzi o drobne zmiany w zachowaniu, jakie mo偶emy zaobserwowa膰, tak drobne, 偶e czasami s膮 wr臋cz niezauwa偶alne, ale jednak wci膮偶 s膮. W Darker than Black, tak zwana ewolucja postaci tyczy si臋 wszystkich, chodzi mi tutaj g艂贸wnie o kontraktor贸w, oraz lalki, ale nie tylko oni ulegaj膮 przemianie. Fakt, ca艂a ta przemiana powi膮zana jest z g艂贸wnym w膮tkiem ale spos贸b w jaki to osi膮gni臋to jest godny podziwu. I co jest w pewien spos贸b znakiem rozpoznawczym serii, to 艣mier膰 dosy膰 du偶ej ilo艣ci pojawiaj膮cych si臋 na ekranie postaci. Ale to nie tak, 偶e s艂u偶膮 one za typowe mi臋so armatnie. Tak naprawd臋 ka偶da 艣mier膰 wywo艂uje tutaj szok, a to za spraw膮 jak, ju偶 wspomnia艂em 艣wietnej budowy ka偶dej postaci. Ka偶dy bohater wydaje si臋 bardzo naturalny, ludzki, przez co bardzo szybko przywi膮zujemy si臋 do niego. Do ko艅ca wierz膮c, 偶e jednak nie zginie :) Prosty przyk艂ad, sam pocz膮tek kiedy to Hei, spotyka m艂od膮 kobiet臋, przyznam si臋 szczerze, 偶e po pierwszym odcinku by艂em 艣wi臋cie przekonany, i偶 tak b臋dzie wygl膮da膰 ca艂e anime, czyli ucieczka tych dwojga przed innymi kontraktorami oraz policj膮. Jakie偶 by艂o moje zdziwienie, kiedy okaza艂o si臋, 偶e ta kobieta jest lalk膮 i ju偶 dawno nie 偶yje... Anime, jest pe艂ne takich sytuacji ale ca艂o艣膰 jest zrobiona w taki spos贸b, 偶e ci膮gle nas czym艣 zaskakuje. To niew膮tpliwie plus tej produkcji.

Co jeszcze sprawia, 偶e Darker than Black, jest tak wyj膮tkowy ? na pewno oprawa graficzna. Tak dobrze wygl膮daj膮cych scen walki dawno nie widzia艂em, i chocia偶 nie ma ich zbyt wiele to, ka偶da jest bardzo dopracowana, animacja najwy偶szych lot贸w. Sama grafika r贸wnie偶 jest bardzo dobra. Nie u艣wiadczymy tutaj, przerysowania postaci, o nie ka偶da posta膰 wygl膮da bardzo naturalnie wszystko to jest dopracowane, dzi臋ki czemu jeszcze bardziej podkre艣la to ten mroczny klimat. Na kolejne wyr贸偶nienie zas艂uguje muzyka, jest ona naprawd臋 dobra, to mo偶e nie s膮 偶adne wyrafinowane brzmienia ale dzi臋ki swojej r贸偶norodno艣ci podkre艣la tempo akcji, oraz w pewnym sensie wyr贸偶nia wa偶niejsze sceny.

Czyli teoretycznie m贸g艂bym na tym zako艅czy膰 i nikt pewnie by nie marudzi艂 z tego powodu, jednak jest jeszcze co艣. Ot贸偶 jak wspomnia艂em wcze艣niej budowa postaci jest bardzo udana, ka偶da z nich jest skomplikowana, nigdy nie wiemy czego si臋 po niej spodziewa膰. Ale jak ju偶 wspomnia艂em postaci te ewoluuj膮, ale ta ewolucja jest bardziej globalna. Ot贸偶 ka偶da kolejna historia wnosi co艣 nowego, widzimy jak kontraktorzy, staj膮 si臋 bardziej ludzcy, zaczynaj膮 czu膰, 艣ni膰. Pomimo tego, i偶 zdaj膮 sobie spraw臋 z tego, i偶 nie maj膮 sumienia, s膮 go pozbawieni. To maszyny do zabijania ? ale czy na pewno jak ju偶 wspomnia艂em ich zachowanie si臋 zmienia i chocia偶 nadal pozostaj膮 bez sumienia to, no w艂a艣nie czasami widzimy zaskakuj膮ce sytuacje, nawet lalki, kt贸re bardziej przypominaj膮 osoby bez duszy, bez uczu膰. Ot zwyczajna pow艂oka ludzka bez 艣rodka. Ale i to si臋 zmienia, chocia偶by na przyk艂adzie Yin, (jej u艣miech jest naprawd臋 prze艣liczny) wszystko podlega przemianie. Dzi臋ki czemu ten 艣wiat w kt贸rym 偶yj膮 g艂贸wni bohaterowie nie jest taki bezduszny. Wszystko to sprawia, 偶e anime bardzo wci膮ga, co raz zaskakuje nas i trzyma w napi臋ciu do ko艅ca.

Tak wi臋c podsumowuj膮c czym jest Darker than Black ? czy rzeczywi艣cie jest ciemniejszy od czerni ? na pewno. To jedno z najlepszych anime swojego gatunku, udowadnia nam, 偶e wci膮偶 mo偶na stworzy膰 co艣 oryginalnego. Przyznam si臋, 偶e sam pomys艂 z super mocami, jest genialny. Super moce za kt贸re trzeba w pewien spos贸b zap艂aci膰, ale jak zap艂aci膰! Ot贸偶 trzeba w post膮pi膰 wbrew sobie. Czy to pal膮c papierosa, czy te偶 wy艂amuj膮c sobie wszystkie palce, w najgorszych wypadkach wystarczy wypi膰 krew niemowlaka... Straszne ? tak takie jest to anime ale pomimo tego, i偶 jest tak straszne, wci膮ga. Nawet g艂贸wny bohater, kt贸ry zabija z zimn膮 krwi膮, przejawia ludzkie cechy, powiedzia艂bym, 偶e jest on bardziej ludzki ni偶 mog艂o by nam si臋 wydawa膰. 艢wiat przedstawiony w tym dziele, jest wyj膮tkowy, w pewien spos贸b autor zadaje pytanie, ile jeste艣my w stanie po艣wi臋ci膰 i co wa偶niejsze jak daleko posuniemy si臋 do osi膮gni臋cia celu, nie trac膮c przy tym cz艂owiecze艅stwa ? No w艂a艣nie jak daleko mo偶emy si臋 posun膮膰, gdzie jest ta cienka granica, kt贸ra oddziela nas od potwor贸w ? Sami odpowiedzcie sobie na to pytanie...

Ocena ko艅cowa 9/10

Kilka kadr贸w z anime:

img192.imageshack.us/img192/4103/darkerthanblack5.jpg
img192.imageshack.us/img192/8752/black1101.jpg
img192.imageshack.us/img192/5529/64255105.jpg
img209.imageshack.us/img209/7063/darkerthanblackend.jpg
img707.imageshack.us/img707/3717/mplayerc200707061845553.jpg

Edytowane przez Hansik dnia 22-12-2009 02:40
img42.imageshack.us/img42/4605/b5cm.png

Foo Fighters - Best of You (in Anime ? Smile )
http://www.youtub...ature=fvst

"S?dz?, ?e Japo?czycy maj? niezwyk?y talent dostrzegania we wszystkim pi?kna i s?odyczy oraz posiadaj? serca, zdolne to doceni?."

"Odwaga chwili, przeciwko ci?g?emu sprawdzaniu jej do ko?ca swych dni..."

http://myanimelist.net/animelist/Hansik
t-s
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 09:52
Awatar

Post贸w: 428
Data rejestracji: 26.12.08

DtB po prostu wymiata. Na pocz膮tku mi si臋 nie podoba艂o ale z czasem si臋 zag艂臋bi艂em. (Za艣 sceny kiedy Hei idzie co艣 zje艣膰 powalaj膮 Pfft)
Nie wiem jak innym ale mnie drugi sezon podoba si臋 nawet bardziej od pierwszegoGrin
Edytowane przez t-s dnia 13-12-2009 09:54
myanimelist.net/signature/t-s.pngimg707.imageshack.us/img707/3269/nekoc.gif

http://myanimelist.net/animelist/t-s
Hansik
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 13:33
Awatar

Pierwszy sezon jest 艣wietny Grin drugi c贸偶 p贸ki co wstrzymam si臋 z ocen膮 Pfft

"S?dz?, ?e Japo?czycy maj? niezwyk?y talent dostrzegania we wszystkim pi?kna i s?odyczy oraz posiadaj? serca, zdolne to doceni?."

Malakid
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 15:04
Awatar

Post贸w: 48
Data rejestracji: 22.08.08

Super anime Grin jak na razie zajmuje u mnie 3 miejsce Pfft
www.pcpr-pulawy.yoyo.pl/adminmod/offtop.gif
i37.tinypic.com/kbybcw.png
img.userbars.pl/113/22572.png
img135.imageshack.us/img135/2073/explosioninspacewallpapld5.jpg
bg.gallendor.pl/images/premium/groupbanner/pl1_2.jpg

http://www.mountblade.info/forum/index.php?PHPSESS
Hansik
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 15:34
Awatar

Ma艂y offtop Grin Jedno pytanie odno艣nie Kara no Kyoukai, mo偶e kto艣 mi pomo偶e (pr贸bowa艂em napisa膰 do moda ale... ma zapchan膮 skrzynk臋... <sciana> ) Z tego co tam widz臋, jest to produkcja zaklepana, ju偶 przez kogo艣... problem polega na tym, i偶 tej osoby nie by艂o tutaj od kilku miesi臋cy... a jako, 偶e mam ogromn膮 chrapk臋 na zrecenzowanie tego dzie艂a to te偶 troch臋 pom臋cz臋 kogo trzeba Grin wi臋c mo偶na w takim wypadku bra膰 贸w anime i recenzowa膰 czy te偶 nie ? je偶eli nie ok nie b臋d臋 nalega艂... chyba Grin z g贸ry dzi臋ki wielkie za jakiekolwiek info

Arigato gozaimasu !

No to tyle kuniec offtopa

Athaniel
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 18:48
Awatar

Post贸w: 13
Data rejestracji: 02.03.09

艁adna recenzja, troch臋 b艂臋d贸w i powt贸rze艅 ale kto by si臋 przejmowa艂 j. polskim ;d Darker jest po prostu genialny. 艢wietna fabu艂a, kreska pi臋kna (szczeg贸lnie Hei mi si臋 podoba艂). Trzeba by 2 sezon zacz膮膰 ogl膮da膰. Kto艣 wie ile b臋dzie mia艂 odcink贸w? Nie m贸wcie, 偶e tylko 12. :/

Hansik
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 19:12
Awatar

Hiehiehie Grin c贸偶 nikt nie jest nieomylny, to te偶 drobne b艂臋dy gdzieniegdzie wpadn膮 jak i powt贸rzenia ehhhh ;/

A co do drugiej serii ta liczy sobie tylko 12 odcink贸w. Chocia偶 maj膮 pojawi膰 si臋 jeszcze OAV'ki, w kt贸rych b臋dzie wyja艣nione co tam si臋 dzia艂o przez te 2 lata czy jako艣 tak.

elvis
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 21:42
Awatar

Post贸w: 128
Data rejestracji: 02.09.08

Darken than black to jest moja jedna z ulubionych pozycji ;) to jest chyba jedyne anime w kt贸rym g艂贸wny bohater to posta膰 z艂a do szpiku ko艣ci i w 偶adnym punkcie nie ma ani jednej zalety ;) [spojler] jakby nie patrze膰 to zabija bezlito艣nie prawie ka偶dego kto wchodzi mu w droge i wykorzystuje nawet swoich sprzymierze艅c贸w kt贸rzy najcz臋艣ciej tez trac膮 偶ycie no a w drugiej serii nawet molestuje i wykorzystuje 13 latk臋 ucz膮c ja rzemios艂a assasina i pij膮c na艂ogowo :D [/spojler] to jest jedna z moich ulubionych postaci ;)

Hansik
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2009 17:54
Awatar

Czy ja wiem czy taka z艂a Smile widzia艂em wi臋kszych drani Grin

Athaniel
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2009 18:46
Awatar

Post贸w: 13
Data rejestracji: 02.03.09

Z艂y to on do ko艅ca nie jest ale za to nie jest te偶 zwyk艂ym nieudacznikiem jak to cz臋sto w anime bywa i to mi si臋 bardzo podoba ;]

Mistrz2
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2009 19:20
Awatar

Post贸w: 200
Data rejestracji: 14.06.09

yo to ja tu dam swoja recke

Darker than BLack(Kuro no Keiyakusha,jap.?????).Anime zosta艂o wydane w 2007roku.
To anime liczy 25odcink贸w (chocia偶 niekt贸rzy m贸wi膮 偶e 26).Gatunek(rodzaj)Grinramat,
lekki romans,fantasy(przedewszystkim)supermoce.
To anime ogl膮da艂em niedawno bo w kilka dni temu,wi臋c je opisz臋 jak najlepiej umi臋.
Na pocz膮tku (i w艂a艣nie tu jest pytanie)by艂 normalny 艣wiat .By艂o niebo na kt贸rym by艂y
gwiazdy .I przede wszystkim nie bylo bram i 偶adnych oznak ponad cz艂owiecze艅stwa.
Ale (na samym pocz. anime)tu偶 potem pojawi艂y si臋 bramy,kontraktorzy,fa艂szywe niebo,tarcza
nad krajem.By艂y dwie bramy:brama niebios i brama piekie艂.Wraz z tym fa艂szywe niebo
czyli jedna gwiazda to jeden kontraktor(jego 偶ycie).Zaczn臋 od wyja艣nienia kim jest kontraktor
.Kontraktor jest to kto艣 to ma moc nadprzyrodzon膮 np:w艂ada grawitacja,ma pod kontrol膮 pogod臋,
mo偶e w艂ada膰 piorunami,mam umiej臋tno艣膰 zamra偶ania,kontrolowania ludzi,wody itp.
Ale jest (jeden haczyk)jeden minus tego wszystkiego.Po u偶yciu swojej mocy kontraktor
musi sp艂aci膰 kontrakt.Ka偶dy ma inny podam trzy przyk艂ady:musi du偶o je艣膰,musi kogo艣 poca艂owa膰,
musi upiec ciasto,albo u艂o偶y膰 pionki shojo itp.Oto cytat z anime "Czy za kontrakt warto odda膰 dusz臋
ciemno艣ci?...W艂a艣nie j膮 straci艂em i wiem,偶e jestem w stanie zabija膰.Prawda znajduj臋 si臋 tu偶 za Bram膮..."
Wi臋c sam pocz膮tek anime jest fajny,
niekt贸rzy twierdz膮 偶e potem robi si臋 nudno ,ale dla mnie by艂o to fajne anime.
Dostarczy艂o mi wielu wra偶e艅.Lee Sheng Shun student z wymiany z narodowo艣ci Chi艅czyk ,ale przyjecha艂 do Japoni(Tokyo)
studiowa膰.Ale to tylko pretekst.Tak naprawd臋 jest on kontraktorem ,kt贸ry ma moc w艂adania piorunami i s艂u偶y pewnej organizacji zwanej Syndykat(naz. sie tam Hei).
Oczywi艣cie ma swoj膮 ekip臋.Jest nim kot Mao ,kt贸ry te偶 jest kontraktorem.Ma on dar
przejmowania cia艂 innych zwierz膮t.Jest te偶 informator starszy pan ,ale zwy艂ky cz艂owiek.
Nie zapomnijmy o Yin lalce ,kt贸rej moce s膮 duchy obserwacyjne.(wk艂ada nogi do wody i szuka danej osoby jak jest w pobli偶u wody)
Lalki s膮 podobne do cz艂owieka .Jak wy偶ej napisa艂em maj膮 moc wyszukania danej osoby.
W anime nie zabraknie walki ,emocji noi przedewszystkim dreszczyku emocji.
BK201 tak zwany przez policje kontraktor(Lee Sheng Shun) zabija na zlecenie.
Policja nie mo偶e pozna膰 jego to偶samo艣ci.Ale pewna policjantka pozna jego to偶samo艣膰.
SPOILER<------Bk201 straci艂 szuka te偶 siostry(ale nie wie 偶e ona 偶yje w nim i tak naprawd臋 jest on w
po艂owie cz艂owiekiem,a moc jest jedna z wielu umij臋tno艣ci jego siostry).To chyba wszystko.Mi艂ego ogl膮dania.
www.reanimated.eu/images/53.jpg

Ziomal xD

elvis
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2009 20:01
Awatar

Hansik napisa艂/a:
Czy ja wiem czy taka z艂a Smile widzia艂em wi臋kszych drani Grin

bo nie gwa艂ci ? Wink bo to chyba jedyna rzecz kt贸r膮 nie pope艂ni艂 Wink

Hansik
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 14-12-2009 20:31
Awatar

Etoooo... hiehiehie Grin Nie no mimo wszystko nie by艂 taki z艂yyyy Pfft Przynajmniej nie zabija艂 dla przyjemno艣ci.

Stormrage0
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 24-12-2009 17:21
Awatar

Post贸w: 7
Data rejestracji: 23.11.08

Hei jest niby 'z艂y do szpiku ko艣ci'? chyba sobie 偶arty stroisz, albo nie wiesz co znaczy w og贸le to stwierdzenie...

elvis
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 24-12-2009 20:01
Awatar

Stormrage0 napisa艂/a:
Hei jest niby 'z艂y do szpiku ko艣ci'? chyba sobie 偶arty stroisz, albo nie wiesz co znaczy w og贸le to stwierdzenie...

no to przedstaw jaki艣 jego dobry uczynek :P tylko nie taki w stylu "a przecie偶 m贸g艂 zabi膰 a nie zabi艂 " ;)

Stormrage0
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 29-12-2009 18:52
Awatar

A czy ja twierdz臋, 偶e Hei jest 'pozytywn膮' postaci膮 i b臋dzie pomaga艂 staruszk膮 przechodzi膰 przez jezdnie czy co艣 w tym stylu? Ot贸偶 nie. Przeszkadza mi tylko Twoja wypowiedzie膰, i偶 "to jest chyba jedyne anime w kt贸rym g艂贸wny bohater to posta膰 z艂a do szpiku ko艣ci i w 偶adnym punkcie nie ma ani jednej zalety ". Uwa偶asz, 偶e kto艣 kto nie ma na swoim koncie dobrego uczynku jest z艂y do szpiku ko艣ci? Nie ma 偶adnej zalety? Proponuje zobaczy膰 wi臋cej tytu艂贸w zanim zaczniesz wyci膮ga膰 tak stanowcze wnioski. Na dobry pocz膮tek proponuj臋 Black Lagoon, je偶eli jeszcze nie widzia艂e艣.
Po za tym nie s膮dze by kto艣 'z艂y do szpiku ko艣ci' wys艂ucha艂 ma艂ej dziewczynki, kt贸ra poprosi艂a go by przesta艂 pi膰, czy te偶 spe艂ni艂 jej zachciank臋 o wypowiedzenie jej imienia.
Hei jest kreowany na posta膰 ozi臋b艂膮, kt贸ra podjemuje logiczne decyzje i eliminuje bez zawahania(co prawd膮 te偶 do ko艅ca ju偶 nie jest, bo nie zabi艂 Yin) 'cele' wskazane mu przez innych, ale to nie robi z niego jakiego艣 z艂ego do szpiku ko艣ci drania. Tyle na ten temat, je偶eli to Cie nie przekonuje, mo偶emy dyskutowa膰 dalej.

Ps. sorka, 偶e teraz dopiero pisze, ale nie s膮dzi艂em, 偶e tak szybko mo偶esz odpisa膰.
Edytowane przez Stormrage0 dnia 29-12-2009 18:54

elvis
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 02-01-2010 21:10
Awatar

no mo偶e nie u艣ci艣li艂em swojej wypowiedzi ;) je偶eli Hei nie zabi艂aby to prawdopodobnie nie by艂by z艂a osob膮 ;) a czemu do tego kontrowersyjnego "szpiku ko艣ci" jest z艂y ? bo eliminuje ludzi tylko po to by prze偶y膰 i opr贸cz zabijania nie widzi innej opcji. Z logicznego punku widzenia najlepszy wr贸g to martwy wr贸g ale czy mo偶na to w jakikolwiek spos贸b t艂umaczy膰?
Je偶eli chodzi o takie por贸wnanie g艂贸wnych bohater贸w czyli Heia i Rocka z Black Lagoon to te dwie postacie s膮 zupe艂nie r贸偶ne bo [spojler]Rock walczy o swoje cz艂owiecze艅stwo w piekle i zawsze stara si臋 wybiera膰 inna form臋 walki ni偶 tylko zabijanie chocia偶 oboje walcz膮 tylko by prze偶y膰 i posiada pewien kr臋gos艂up moralny w przeciwie艅stwie do na przyk艂ad Levi[/spojler]
co do "nie robienia tego" ( bez podtekst贸w ;) ) wykonuje swoje zadania jak standardowy agent wywiadu czyli szybko i cicho chocia偶 w drugiej serii [spojler] pokaza艂 偶e na torturach te偶 si臋 zna ;) [/spoler]

chcia艂bym te偶 podkre艣li膰 偶e nie chodzi mi o postacie drugoplanowe czy typowe czarne charaktery w innych produkcjach lecz o g艂贸wnego bohatera i wed艂ug mnie zas艂uguje na miano "z艂ego do szpiku ko艣ci" bo mo偶e nie ogl膮dn膮艂em jeszcze wielu animc贸w ale nie spotka艂em si臋 z tak kontrowersyjna postaci膮

co do przyk艂ad贸w z drugiej serii to mo偶na to wyt艂umaczy膰 [ spoiler] zabroni艂 jej strzela膰 by膰 mo偶e dlatego 偶e nie by艂a w pe艂ni kontaktorem i nie wiadome by艂o jak mo偶e to zadzia艂a膰 w przysz艂ych misjach co jest chyba logicznym wyj艣ciem a przesta艂 pi膰 bo potraktowa艂 to jako zwyk艂a umow臋 czyli takie standardowe "co艣 za co艣" a je艣li chodzi o wypowiedzenie imienia to mog艂oby by膰 tak samo jak ta obietnica na koniec serii 偶e ju偶 zawsze b臋dzie przy niej (wi臋c w sumie sk艂ama艂) ;) w sumie jak dla mnie koniec by艂 ma艂o zrozumia艂y i nie wiem w ko艅cu jak to si臋 sko艅czy艂o wiem 偶e wszystko jest otwarte [/spojler]

P.S przypadek ;)

Stormrage0
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 07-01-2010 20:36
Awatar

Tak jest, masz ca艂kowit膮 racj臋.. ka偶dy kto zabija JEST z艂膮 osob膮... nic doda膰, nic uj膮膰 po prostu.
Eliminuje ludzi? To mo偶e wymienisz mi CZ艁OWIEKA, kt贸ry zosta艂 zabity przez Hei'a?
Dobrze, 偶e przywo艂ujesz te tortury, GDYBY Hei by艂 taki z艂y jak go przedstawiasz, to by j膮 zabi艂, a nie zostawi艂.
Wiem, 偶e nie chodzi Ci o postacie drugoplanowe. I tak zgodze si臋, 偶e Hei mo偶e i jest kontrowersyjny, ale nie jest i nigdy nie by艂 'z艂y do szpiku ko艣ci'.
Je偶eli ju偶 chcesz u偶ywa膰 argument贸w to u偶ywaj mocnych... pierwszy jest tak g艂upi, 偶e nie b臋d臋 si臋 nawet do niego odnosi艂, co do drugiego - naprawd臋 my艣lisz, 偶e taki z艂y i niedobry Hei poszed艂by na taki durny uk艂ad z dzieckiem? Poszed艂 na co艣 takiego, dlatego, 偶e chcia艂 chroni膰 jej cz艂owiecze艅stwo(ale przecie偶 Hei nie ma 偶adnych zalet, nie?)
呕e niby sk艂ama艂 wypowiadaj膮c jej imi臋...? Ekhm..

Ko艅c贸wk臋 zrypali i tyle.

Co do BL to, gdybyRock naprawd臋 chcia艂 chroni膰 swoje 'cz艂owiecze艅stwo' to nie zosta艂by z nimi, ale tym sposobem by艂oby o jeden dobry tytu艂 mniej.

Przeskocz do forum: