W 2010 Roku Wielkie Imperium Brytyjskie wypowiedziało wojnę neutralnej Japonii, Jednakże ta wojna była inna gdyż do walki została wysłana najnowsza broń Imperium, Olbrzymie humanoidalne roboty bojowe, zwane Knightmare Frame. Siły obronne Japonii zostały w bardzo szybko pokonane gdyż nie miały żadnych szans przeciwko nowej broni ani z tak wielką potęgą militarną, a sama Japonia stała się częścią Imperium i zostały jej odebrane wszystkie "prawa, honor, wolność oraz imię", a sama Japonia została określona mianem "Strefa 11" a mieszkańców "jedenastrowowcami"
Siedem lat później. W centrum Tokio, jednej z kolonii Imperium, mieszkają obok siebie dwie społeczności: Jedenastrowowców, ulokowani w getcie Shinjuku oraz obywatele Brytanii, opływający we wszelkie dobra, jakich tylko może im dostarczyć państwo. Bogate centrum prosperuje, a z jego obrzeży, którymi biegnie linia metra, widać gruzy dawnego Tokio.Normalni ludzie boją się i gardzą Jedenastrowowcami.
Jak to bywa podczas okupacji, naród będzie próbował się oswobodzić, więc powstają liczne ruchy oporów które nazywają samych siebie Japończykami. Jednakże ich dywersje i ataki są jedynie dla Imperium małymi, nic nie znaczącymi wypadkami nie wyrządzającymi większych szkód, jednak, gdy terroryści kradną trzymany w ścisłej tajemnicy obiekt badań wojskowych, podobno śmiercionośną broń. W wydarzenia, mające miejsce podczas pościgu, przypadkowo zostaje wmieszany pewien uczeń. Lelouch Lamperouge, przez przyjaciół zwany Lulu. Skończyło by to się pewnie dla niego śmiercią gdyby nie pojawienie się pewnej tajemniczej dziewczyny, która w zamian za obietnicę spełnienia jej jednego życzenia obdarza Lulu tajemniczą mocą - tytułowym Geass, pozwalającym zmusić człowieka do wykonania jego rozkazu. Znalazłszy się w sytuacji, gdy jego szanse na przeżycie drastycznie zmalały, Lulu postanawia wziąć sprawy w swoje ręce. Dzięki nieprzeciętnemu umysłowi, skradzionej broni, a także nowej mocy udaje mu się przejąć kontrolę nad sytuacją. Tak oto rodzi się Zero, nowy przywódca buntowników.a wraz z nim legenda. Okazuje się jednak że buntownicy nie mogli znaleść się w lepszej sytuacji. Gdyż potrzebowali kogoś kto by ich poprowadził do zwycięstwa. Życiowym celem Leloucha jest zemsta, czyli zniszczenie Imperium Brytyjskiego oraz zabicie pewnej osoby. By to osiągnąć, nie zawaha się przed sięgnięciem po najbardziej radykalne środki, pozostawiające wiele do życzenia pod względem etycznym.
Fabuła jest w prost genialne, nie ma chwili spokoju gdyż co chwilę się coś dzieje, nie ma dłużyzn, z początku akcja dzieję się wolno by z odcinka na odcinek przyśpieszała a by w finale osiągneła zawrotną prędkość, kilku dużej wagi wydarzeń na odcinek. Jednak w tym anime nie dało się uniknąć (jak to zresztą bywa) scen dramatyczny, jednak są one tak dobrze, a raczej genialnie wkomponowane że praktycznie wydają się "integralną częścią". Nie wyobrażam sobie tego anime bez scen dramatyczny. zaraz po nich występują wydarzenia które stanowią pewną odskocznie . Wcześniej mówiłem o kompozycji, nie można także pominąć charakterystycznego sposobu przedstawiania zdarzeń. gdyż jest tu idealna synronchizacja, Jedną z zalet jest to że są tu prowadzone dwa wątki równocześnie ale w różnych momentach. Momenty "cięcia" są wybierane wręcz idealnie, dodadkowo zwiększa się dynamiczność i płynność akcji a walki nie przesłaniają fabuły ani bochaterów . Starcia mechów które stanowią główną broń obu sił, są wplątane zawsze jakieś dialogi które uzupełniają fabułę oraz nie ograniczają się do zwykłęgo przekrzykiwania się kto jest lepszy czy silniejszy. Same konfrontacje zresztą są zazwyczaj uprzednio szczegółowo planowane, co dodaje fabule spójności i prawdopodobieństwa.
Postacie sÄ… przedstawione bardzo realistycznie gdyż widzimy ich emocje czy "odczucia" oraz także mowÄ™ ciaÅ‚a, co zresztÄ… niezbyt czÄ™sto sie dzieje w anime. widzimy także dbaÅ‚ość o charakter. RóżniÄ… siÄ™ postacie od siebie tym ze każda z nich ma odmienne zdania, motywy dziaÅ‚aÅ„, cele czy marzenia, jednoczeÅ›nie nie wypadajÄ…c w sztampowość i nie dajÄ… siÄ™ Å‚atwo szufladować. PodejmujÄ… decyzjÄ™ i trzymajÄ… siÄ™ obranej śćierzki. gorÄ…co wierzÄ…c, a przynajmniej pragnÄ…c wierzyć, że jest ona wÅ‚aÅ›ciwa. Praktycznie nie ma tu postaci negatywnych lub takich, których nie daÅ‚oby siÄ™ przynajmniej trochÄ™ polubić. SÄ… tylko osoby, które wierzÄ… w to, co robiÄ…, myÅ›lÄ…, kochajÄ…, i dla tego ostatniego sÄ… w stanie poÅ›wiÄ™cić nawet wÅ‚asne życie. Chwilami postÄ™powanie bohaterów jest dość kontrowersyjne, ba, nawet bezsprzecznie zasÅ‚ugujÄ…ce na potÄ™pienie – zawsze jednak znajdzie siÄ™ jakiÅ› czynnik Å‚agodzÄ…cy, coÅ›, co nie pozwoli do koÅ„ca znienawidzić postaci i czyni jÄ… bardziej ludzkÄ…. Dla samego gÅ‚ownego bochatera (Lelucha) najważnejszymi dla nie go osobami sÄ… przyjeciele ze szkoÅ‚y a przede wszystkim jego mÅ‚odsza siostra, a ponieważ jest przekonany, że wspomniany Å›wiat stoi w miejscu i samymi sÅ‚owami nie da siÄ™ niczego osiÄ…gnąć, uważa, że trzeba zacząć dziaÅ‚ać. Jednak w przeciwieÅ„stwie do wiÄ™kszoÅ›ci serii, w których główny bohater próbuje przeobrazić otaczajÄ…cÄ… go rzeczywistość w imiÄ™ pokoju i miÅ‚oÅ›ci, przy okazji ratujÄ…c wszystkie zagubione dusze, droga która kroczy Leluch bÄ™dzie skÄ…pane we krwi i cierpieniu wielu ludzi, co bÄ™dzie go przedstawiać bardziej w roli czarnego charakteru zamaskowanego zÅ‚ego, który sprowadza na innych nieszczęście i Å›mieje szyderczo siÄ™ po każdym zwyciÄ™stwie. Jego głównym przyjecielem jak i wrogiem jest Kururugi Suzaku któego celem jest nie pokonanie czy zniszczenie Imperium a jego zmiana od Å›rodka,WiÄ™c wstÄ™puje do armii Molocha. Jakim jest Brytania. Obie postacie bardzo siÄ™ od siebie różniÄ…, każdy z nich ma inne zdanie oraz metody jak i dziaÅ‚ania. ten pierwszy szanuje i przestrzega prawa, zdajÄ…c sobie przy tym sprawÄ™ z ciążącej na nim odpowiedzialnoÅ›ci. Mamy tu wiÄ™c konflikt dwóch bliskich sobie osób, dążących do tego samego celu caÅ‚kowicie różnymi drogami. Miłą odmianÄ… dla widza może też być to, że wÅ‚aÅ›nie Suzaku, a nie główny bohater, jest pilotem biaÅ‚ego mecha Lancelota, wyglÄ…dajÄ…cego, jakby celem jego istnienia byÅ‚o zaprowadzenie ogólnoÅ›wiatowego pokoju poprzez wyplenienie wszelkiego zÅ‚a.
Grafika stoi na najwyższym poziomie, tła są wyraziste i pięknie zrobione, nie wydaje się także by pełniły rolę drugoplanową gdyż są tak smamo dobrze widoczne jak obrazy na pierwszym planie. i dobrze komponują się z muzyka a postacie są świetnie narysowane oraz bardzo dobrze widać różnice między nimi, Maska Zero, kształtem przypominająca tulipan, jest próbą stworzenia czegoś, czego jeszcze nie było i śmiało mogę stwierdzić, że się im udało: cały kostium Zero jest oryginalny, tak samo zresztą inne widoczne tu stroje. Nie widziałem większych wad a jedynie zbytnio nie przypadły mi do gustu wyglądy mechów jednakże i one są świetnie zrobione, widać ze zespół animatorów się nie obijał. Muzyka jest wręcz genialnie dopasowana do poszczególnych scen, zawsze o odpowiednim zabarwieniu i charakterze co pozwala świetnie zbudować napięcie i dynamikę w danych akcjach. sama muzyka jak i grafika są w samych sobie majstersztykiem, muzyki można spokojnie słuchać poza anime, Znajdziemy tu utwory szybkie (jak ta w openingu) jak i mroczne i pełne sił, jak i spokojniejsze, prawie relaksujące utwory.
W tą serię zostały wplecione 2 odcinki specjalne: 8.5 i 17.5. Co prawda nie wznoszą nic do fabuły ale są zmiksowaniem powtórek ze wspomnień, i streszczeniem fabuły.
Naprawdę trudno mi powiedzieć komu miałbym polecić tę serię. Najpewniej dla osób lubiących ładną kreskę jak i muzykę oraz lubiących akcję jak i dramat. W tym anime znajdują się także sceny z romansem i komedią, jednak można powiedzieć że zostały raczej wprowadzone jako pewien przerywnik od ciągłej akcji, przyznam szczerze że świetnie to wyszło. To anime polecam każdemu, osobiście byłem bardzo zachwycony jakością wykonania jak i fabuła i śmiało mogę dać maksymalną ocenę.
Dobra recka :) chociaż oglądałem CG, i uważam to anime za jedne z lepszych. To jakoś nie zapadło mi w pamięci i nie wiem czy znowu skusiłbym się na ponowne zobaczenie CG... hmm... może dlatego, że preferuje inne gatunki animców :)
To też, jeżeli chodzi o mechy i te sprawy, to anime które zwyczajnie mnie uraczyło to Tengen Toppa Gurren Lagann ^^ i nic tego nie przebije :) innych pozycji no poza CG, zwyczajnie nie trawie :P
Aha co do CG, u mnie dostał 9/10 ^^ jak to mówią są gusta i guściki hiehiehie :D
Pozdro i czekam na kolejne recki :)
Edytowane przez Hansik dnia 25-12-2009 02:06
co do oceny to tak jak powiedziałeś każdy ma inne gusta ajeśli chodzi o Kolejną reckę to pewnie będzie gdzieś 31 grudnia a 1 stycznia tak myślę i to będzie Zero No Tsukaima 3, Mechy były dobre, tobie się podobały te w Tengen toppa Guren Laggan a mi się chyba każde a najbardziej te w Eureka 7
Edytowane przez Olaf100 dnia 25-12-2009 14:06
Mi wszelkie motywy z mechami przejadły się już chyba w dzieciństwie xD jedynie to TTGL i CG były nazwijmy to ok :) ogólnie staram się unikać tego typu serii :P
Dobrze napisane Anime dostało u mnie 9+/10... Nawet mechy mi nie przeszkadzały, chociaż zawsze jak ognia ich unikam No więc powtórzę się, dobra recenzja i świetne anime
Ogólnie nie przepadałem za mechami, jakoś nie podaobały mi się za bardzo po tym anime moje podejście sie zmieniło. Jest to po prostu kozak anime. Jestem ciekaw co z R3 mam jedynie nadzieje ze z tymi samymi postaciami co były bo z anime wynika ,ze Lulu przezył więc miejmy nadzieje bo CG R3 z innymi bohaterami to już nie było by to samo. Tylko czy zaskoczą nas tak jak w R2 czy popsują to anime bo mam nadzieje ze tak nie bedzie
Prosiłbym się o przeniesienie z dyskusją na ten temat, to jest tylko recenzja i możecie tu pisać tylko co do recenzji, jej jakości, te sprawy... Dziękuję!
Recenzje czyta się co prawda lekko i płynnie, jednakże na przyszłość zwróć większą uwagę na ortografie. Po kropce jak zapewne wiesz muszą być wielkie litery, inaczej beznadziejnie to wygląda, psuje całokształt...
Przeskocz do forum:
Na stronie nie znajduja sie zadne nielegalne pliki, a jedynie zrodla pobierane ze strony youtube.com, megavideo.com oraz innych. Administrator strony nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci umieszczane przez uzytkownikow