|
Lovely Complex
|
| nagisa |
Dodany dnia 14-12-2008 22:30
|

Post贸w: 107
Data rejestracji: 03.10.08
|
LOVELY COMPLEX

Rodzaj produkcji: Serial TV
Premiera: 07.04.2007
Czas trwania: 24x24 min
Gatunki: Komedia, Romans,
Widownia: Shoujo
Postaci: Uczniowie/ Studenci
Pierwowz贸r: Manga
Miejsce: Japonia
Czas: Wsp贸艂czesno艣膰
Produkcja: Shueisha, TBS
Animacja: Toei Animation
Ka偶dy z nas ma jak膮艣 wad臋. Jedni maj膮 problem z przedmiotami 艣cis艂ymi, inni s膮 zbyt chudzi a jeszcze inni maj膮 krzywe z臋by - nie ka偶dy jest idealny. Problemem g艂贸wnej bohaterki- Risy Koizumi jest jej wzrost. Na pocz膮tku serii mierzy 170 cm ( ci膮gle ro艣nie). Nie by艂oby to problemem gdyby nie fakt,偶e jest wzrostu przeci臋tnego japo艅skiego ch艂opca. Poniewa偶 jest taka wysoka nie mo偶e znale藕膰 odpowiedniego dla siebie ch艂opaka- wszyscy traktuj膮 j膮 raczej jako ,, kumpla,, . Koizumi w ko艅cu spotyka na swojej drodze ch艂opaka o podobnym problemie. Jest on od g艂贸wnej bohaterki ni偶szy o prawie 15 centymetr贸w. Nowy ucze艅, wzrostu: 156 cm, Atsushi Otani jest r贸wnie wra偶liwy na tym punkcie, jak Risa Koizumi, dlatego te偶 ich spotkanie szybko przeradza si臋 w starcie. ( co wida膰 na obrazku powy偶ej ) Uczniowie, kt贸rzy przygl膮dali si臋 k艂贸tni obojga bohater贸w nazwali t膮 dw贸jk臋 duetem komicznym: ,,All Hanshin Kyojin'' .
Risa i Otani postanawiaj膮 za艂o偶y膰 si臋 o to, kto pierwszy znajdzie partnera. Jednak wszystko nie idzie tak 艂atwo, a jeden z bohater贸w zaczyna co艣 czu艣 do drugiego. Nietrudno si臋 domy艣le膰, 偶e jest to Risa, nie艣wiadoma na pocz膮tku swych uczu膰. Dziewczyna nie wie jak poradzi膰 sobie z uczuciem jakim darzy Otaniego, kt贸ry z biegiem czasu staje si臋 jej najlepszym przyjacielem. W tym miejscu zaczyna si臋 d艂uga i ci臋偶ka ,,droga" przed g艂贸wn膮 bohaterk膮. Nie tylko Koizumi b臋dzie musia艂a si臋 zmierzy膰 ze swoimi rozterkami i problemami mi艂osnymi, ale tak偶e widz ogl膮daj膮cy Lovely Complex. Luzacka komedia, kt贸ra nie przypomina na pocz膮tku innych, oklepanych szkolnych romanside艂, zmienia si臋 jak w kalejdoskopie- widzimy coraz wi臋cej problem贸w spowodowanych uczuciem, jakim darzy g艂贸wna bohaterka ch艂opaka. Na pocz膮tku, mimo zachowa艅 g艂贸wnych bohater贸w oraz coraz dziwniejszych sytuacji, widz nie dostrzega 偶adnego uczucia, jakie rodzi si臋 pomi臋dzy nimi.
Jednak seria bardzo mi si臋 spodoba艂a, mimo waha艅 nastroj贸w Risy i jej cz臋stych uronionych 艂ez. Skupi艂am si臋 na om贸wieniu g艂贸wnego w膮tku tego anime, jednak ciekaw膮 role odgrywaj膮 r贸wnie偶 bohaterowie drugoplanowi: przyjaci贸艂ka Risy- Nobuko Ishihara i jej ch艂opak- Heikichi Nakao. Ich historia wspaniale wkomponowuje si臋 w anime, jest wspania艂ym uzupe艂nieniem. Uwarzam, 偶e gdyby nie oni, to anime by艂oby troch臋 nudne, przynajmniej mogli艣my odpocz膮膰 od cz臋stych humor贸w Risy i troch臋 si臋 po艣mia膰. Na uwag臋 r贸wnie偶 zas艂uguj膮 inni bohaterowie drugoplanowi, dzi臋ki nim anime staj臋 si臋 barwniejsze.
Jednym z minus贸w tego anime jest fakt, 偶e kreska w niekt贸rych scenach zniekszta艂ca twarze bohater贸w. S膮 tez momenty, gdzie twarze wygl膮daj膮 idealnie, lecz nie bardzo przypad艂 mi do gustu taki rodzaj kreski - to jest kwestia gustu. Je偶eli chodzi o muzyk臋, to za du偶o nie mo偶na powiedzie膰, jednak opening i ending jest mi艂y dla ucha- z ch臋ci膮 do niego wracam . Dawno nie 艣mia艂am si臋 tak, jak przy anime ,, Lovely Complex", my艣l臋, 偶e to anime jest dobre na ,,osuszenie" 艂ez po jakim艣 dramacie lub przy odpoczynku od innych anime. Lecz musze przyzna膰, 偶e anime wci膮ga- szczeg贸lnie polecam fanom anime: ,, Bokura ga Ita" , ,, Itazura na Kiss" , ,,Special A" i wielu jeszcze innych 艣miesznych romanside艂 .
W takim razie c贸偶 mog臋 wi臋cej napisa膰?....Je偶eli zach臋ci艂am Ci臋 do obejrzenia tej wspania艂ej komedii( wed艂ug mnie oczywi艣cie), to koniecznie przed obejrzeniem sprawd藕, czy krzes艂o, na kt贸rym siedzisz jest stabilne - anime wr臋cz bawi widza, ja osobi艣cie p艂aka艂am ZE 艢MIECHU 
Na koniec moja ocena:
<<<Postaci>>>8/10
<<<Fabu艂a>>> 9/10 ( nie podoba艂 mi si臋 koniec, mam nadziej臋, 偶e b臋dzie 2 seria )
<<< Grafika>>> 7/10
<<< Muzyka>>> 5/10
JE呕ELI JESTES CIEKAWY, CO WYNIKNIE Z TAKIEGO PO艁膭CZENIA: ZAKOMPLEKSIONY LICEALISTA
NA PUNKCIE SWOJEGO NISKIEGO WZROSTU + LICEALISTKA WYSOKA JAK 呕YRAFA, TRAKTOWANA
PRZEZ CH艁OPAK脫W JAK KUMPEL = ?????? ....... To obejrzyj koniecznie ,,Lovely Complex" .
Powtarzam, komedia rewelacyjna 
Moje og贸lne wra偶enie- Anime godne uwagi, mimo s艂abej kreski  .
Edytowane przez nagisa dnia 22-07-2009 22:09
nagisa  |
| |
|
|
| Dealus |
Dodany dnia 15-12-2008 15:58
|

Post贸w: 244
Data rejestracji: 13.10.08
|
Jak dla mnie napisalas nieco za duzo o glownym watku.
popraw tez "zakoJestem idiot膮e si臋 w drugim."
Kawalek gdzie opisujesz poboczne postacie. Moglas napisac, ze sa barwne a potem wymienic tamta 2. tak piszesz 2 razy o tym samym;p
Tscik na koncowce nadal by sie raczej na poczatek w kazdym razie to z capsem.
I nie podobal mi sie zwrot zachecam do obejrzenia xd to powinno wynikac z samej recenzji czy zachecasz czy nie;p
Somewhere beyond happiness and sadness
I need to calculate
What creates my own madness
|
| Runaway |
Dodany dnia 15-12-2008 16:07
|

Post贸w: 239
Data rejestracji: 03.09.08
|
Recenzja estetycznie zrobiona jak trzeba.
Jednak wszystko nie idzie tak 艂atwo, a jeden z bohater贸w zakoJestem idiot膮e si臋 w drugim. Nietrudno si臋 domy艣le膰, 偶e jest to Risa, taki jeden b艂膮d. A co do "Lovely Complex" to ca艂a seria jest do艣膰 ciekawa. Sam jestem nie do艣膰 wysokim ch艂opakiem i dlatego postanowi艂em j膮 obejrze膰, s膮dz臋 jednak 偶e co do tej kreski 偶e do 5 mo偶na podci膮gn膮膰.
 |
| |
|
|
| KasieK |
Dodany dnia 15-12-2008 16:12
|

Post贸w: 58
Data rejestracji: 27.10.08
|
recenzja jest ciekawa ^^ troch臋 za du偶o razy u偶ywa艂a艣 w pierwszym akapicie s艂owa "ch艂opak", mog艂a艣 je zast膮pi膰 jakim艣 synonimem, no i tam przy postaciach drugoplanowych jedno zdanie prawie si臋 powtarza... ale og贸lnie jest dobrze ^^ anime wydaje si臋 by膰 ciekawe, mo偶e kiedy艣 obejrz臋 ^^ |
| |
|
|
| nagisa |
Dodany dnia 15-12-2008 16:17
|

|
Dzi臋kuj臋 wszystkim :*:*:* , poprawi艂am troch臋, a co do kreski- podci膮gam do oceny 5
nagisa  |
| |
|
|
| miko |
Dodany dnia 15-12-2008 18:32
|

Post贸w: 61
Data rejestracji: 01.09.08
|
Na pocz膮tku, mimo zachowa艅 bohater贸w
oraz coraz dziwniejszych sytuacji widz nie odczuwa 偶adnego uczucia- prawdziwego ,, przyci膮gania'' mi臋dzy bohaterami.
Powy偶sze zdanie jest chyba niepoprawnie stylistycznie.
Zmieni艂abym je na co艣 w stylu -> "Z pocz膮tku, mimo zachowa艅 g艂贸wnych postaci oraz coraz dziwniejszych sytuacji, widz nie dostrzega 偶adnego uczucia, jakie rodzi si臋 pomi臋dzy bohaterami."
A, i liter贸wke popraw nad obrazkiem ( "LOWELY COMPLEX" ) 
Tak wog贸le, to moim zdaniem recenzja dobra 
Powodzenia w pisaniu kolejnych
Edytowane przez miko dnia 15-12-2008 18:34 |
| |
|
|
| Sacredus |
Dodany dnia 15-12-2008 18:35
|

Post贸w: 346
|
recenzja ciekawa ale za cz臋sto powtarzasz "ch艂opa"....
drug膮 rzecz膮 jaka w tej recenzji mi nie pasuje to... no wydaje mi si臋 偶e za cz臋sto u偶ywasz entera... o wiele za cz臋sto:
Uczniowie, kt贸rzy przygl膮dali si臋 k艂贸tni obojga
bohater贸w nazwali t膮 dw贸jk臋 duetem komicznym: ,,All Hanshin Kyojin'' . Risa i Otani postanawiaj膮 za艂o偶y膰 si臋 o to, kto pierwszy znajdzie partnera.
Jednak wszystko nie idzie tak 艂atwo, a jeden z bohater贸w zaczyna co艣 czu艣 do drugiego. Nietrudno si臋 domy艣le膰, 偶e jest to Risa,
nie艣wiadoma na pocz膮tku swych uczu膰. Dziewczyna nie wie jak poradzi膰 sobie z uczuciem jakim darzy Otaniego, kt贸ry z biegiem czasu staje si臋
rozumiesz o co mi chodzi? Podziej tekst na 3 no 4 akapity i b臋dzie dobrze.
Co do oceny to osobi艣cie nie uznaj臋 dzielenia oceny na cz臋艣ci... zastan贸w si臋 jak to wygl膮da: bohater wygl膮da troch臋 krzywo wi臋c za grafik臋 dam 7 a d藕wi臋k by艂 troch臋 przyt艂umiony a muzyka mi si臋 nie podoba艂a wi臋c dostan膮 po 4.... ocena ma okre艣li膰 czy nam co艣 si臋 podoba艂o czy nie wiec nie mo偶na rozbija膰 tak oceny... to ma by膰 jasne jak s艂o艅ce co my艣limy o danej serii...
|
| |
|
|
| nagisa |
Dodany dnia 15-12-2008 21:56
|

|
Dzi臋ki miko i Sacredus , poprawi艂am. Troch臋 akapity mi nie wysz艂y, ale mniejsza o to
nagisa  |
| |
|
|
| Sacredus |
Dodany dnia 15-12-2008 22:52
|

Post贸w: 346
|
przed akapitem powinna daj enter 
Risa i Otani postanawiaj膮 za艂o偶y膰 si臋 o to, kto pierwszy znajdzie partnera.
Jednak wszystko nie idzie tak 艂atwo,
|
| |
|
|
| nagisa |
Dodany dnia 18-12-2008 11:45
|

|
Nie wiem, czy o to Ci chodzi艂o, ale poprawi艂am :]
Dzi臋kuj臋
nagisa  |
| |
|
|
| Akane_chan |
Dodany dnia 22-07-2009 15:06
|

Post贸w: 1
Data rejestracji: 21.07.09
|
Og贸lnie recenzja jest dobrze napisana, gdzieniegdzie znajd膮 si臋niewielkie b艂臋dy interpunkycjne, ale w ko艅cu to nie dyktando, 偶eby wszystko by艂o napisane poprawnie Jedyne, co mnie razi, to niepoprawnie napisane imi臋 jednego z g艂贸wnych bohater贸w. Napisa艂a艣 Otsushi, a ch艂opak ma na imi臋 Atsushi xd Mog艂aby艣 to poprawi膰 ?
 |
| |
|
|
| nagisa |
Dodany dnia 22-07-2009 22:05
|

|
OK ! Ju偶 si臋 robi pZdR ;* Dzi臋kuj臋, 偶e wskaza艂a艣 mi b艂膮d 
P.S
By艂a to moja ostatnia recenzja, wi臋c wszystkim bardzo dzi臋kuj臋, za skomentowanie jej i znalezienie b艂臋d贸w. Tak wi臋c 偶egnam si臋 z Wami, dzi臋kuj臋 za przeczytanie recenzji i mam nadziej臋, 偶e kiedy艣 to ja przeczytam Wasz膮 . Od dzisiaj mo偶ecie mnie spotka膰 tylko na jinja temple ( http://jtf.ayz.pl/news.php )
Edytowane przez nagisa dnia 22-07-2009 22:13
nagisa  |
| |
|
|
| Misakiso |
Dodany dnia 30-11-2009 23:24
|

Post贸w: 1
Data rejestracji: 30.11.09
|
Zapraszam do obejrzenia tego anime w wersji dramy. Co prawda to jest wersja filmowa, a nie serialu, no ale mi艂o si臋 ogl膮da:
http://love-drama...-po-polsku
 |
| |
|
|
| DemonChris21 |
Dodany dnia 06-02-2010 00:43
|

Post贸w: 812
Data rejestracji: 18.11.08
|
pomimo s艂abej kreski anime naprawd臋 mnie wci膮gn臋艂o na d艂ugie godziny. Takiego zabawnego zderzenia dw贸ch charakter贸w (Risa i Otani) jeszcze nie widzia艂em. Co do recenzji to jest 艣wietnie napisana tylko za du偶o co艣 tych emotikonek

Long Ago, in a Galaxy Far, Far Away... |
| |
|
|
| The Whistler |
Dodany dnia 07-02-2010 23:48
|

Post贸w: 618
Data rejestracji: 04.09.08
|
Humor by艂 naprawd臋 wyborny. Pierwsza po艂owa by艂a b.dobra, potem by艂 mu艂... Bohaterowie bardzo mnie wkurzali xD Risa - na pocz膮tku energiczna, pewna siebie, a potem p艂aka艂a z byle powodu, taka niedojrza艂a nastolatka. Otani to kompletny... eee... no debil je艣li chodzi o sprawy sercowe. Rozumiem by膰 niedomy艣lnym, ale bez przesady! i jeszcze jego niezdecydowanie...

http://www.youtub...re=related <<TO JEST ZBYT MOE, UMIERAM
Nyan Nyan Song - Rock Version.mp3 << DOWNLOAD |
| |
|
|
| mama |
Dodany dnia 08-02-2010 07:52
|

Post贸w: 197
Data rejestracji: 06.08.09
|
ale mimo wszystko by艂o z tego sporo 艣miechu kiedy nie przyjmowa艂 do wiadomo艣ci tego co m贸wili i pyta艂 dalej 
Fakt, 偶e jak oglada艂am pierwszy raz to mia艂am wra偶enie 偶e Risa przep艂aka艂a ca艂膮 drug膮 po艂ow臋 (przy drugim razie jakby mniej p艂acze? hmmm...), tyle 偶e to faktycznie nastolatka (nie ma co z tego robi膰 jej zarzutu) i nie obra偶aj膮c nikogo nastolatki s膮 emocjonalnie niedojrza艂e, chciaz sobie wydaj膮 si臋 takie doros艂e. |
| |
|
|
| Evil Spirit |
Dodany dnia 08-02-2010 10:03
|

Post贸w: 132
Data rejestracji: 12.01.09
|
No generalnie faktycznie, w drugiej po艂owie nieco atmosfera opad艂a, i w艣cieka艂am si臋 na ci膮g艂e rozkmini Risy o bezsensie jej mi艂o艣ci, ale co艣 jakby si臋 przyzwyczai艂am, ze wi臋kszo艣膰 serii albo tak naprawd臋 zaczyna si臋 w po艂owie, albo po po艂owie si臋 ko艅czy. To si臋 wprawdzie nie sko艅czy艂o, ale hm... zmala艂o. Tak czy siak ogl膮da艂o mi si臋 bardzo dobrze, bo humor naprawd臋 niez艂y. No 艣mieszy艂o mnie to, nie oszukujmy si臋 :) Og贸艂em - kawa艂 dobrej roboty.
'(...)Kiedy jestem s?abszy od ciebie prosz? ci? o wolno??, poniewa? jest to zgodne z twoimi zasadami.
Kiedy jestem silniejszy, odbieram ci wolno?c, poniewa? jest to zgodne z moimi zasadami.(...)'
http://myanimelist.net/animelist/ES |
| |
|